Grotten op Ibiza

Op Ibiza zijn tientallen grotten te vinden, waarvan echter slechts enkele toegankelijk zijn. Een bezoek aan de grotten is zeker de moeite waard.

Cova des Culleram

De Cova des Culleram ligt in de buurt van Cala San Vincente en Clot des Llamp en is via een moeilijk begaanbaar rotspad te bereiken. De grot geldt als één van de belangrijkste archeologische vindplaatsen van het eiland en in de grot werden honderden keramische beeldjes gevonden, die nu tentoongesteld worden in het archeologisch museum in Ibiza-stad. In de grot werd tevens een altaar aangetroffen, waarop in vroegere tijden waarschijnlijk de Punische godin Tanit werd aanbeden. Onder de vele beeldjes in het museum vindt u verschillende van deze godin . Toegang tot de Cova des Culleram is gratis.

Cova de Can Marcà

In de baai van Sant Miquel ligt één van de oudste grotten van Ibiza, de Cova de Can Marcà, die waarschijnlijk 100.000 jaar geleden gevormd is. In de grot zijn talloze stalagmieten en stalactieten te vinden, maar echt bijzonder zijn de versteende watervallen. U kunt de grotten betreden en een 40 minuten durende wandeling maken. Tijdens deze wandeling wordt een lichtshow opgevoerd bij één van de watervallen; een replica van een oorspronkelijke, nu versteende, waterval.

Cova des Vi

Ten noorden van Sant Antoni de Portmany ligt de Cova des Vi, oftewel de wijngrot. De grot dankt deze bijnaam, de echte naam is Cova de ses Fontanelles, aan het feit dat hij jarenlang dienst heeft gedaan als wijnopslagplaats. In deze grot zijn prachtige rotsschilderingen te zien, die waarschijnlijk gemaakt zijn rond 2000 jaar voor Christus. Helaas wordt de grot beschermd door middel van stalen tralies, waardoor de schilderingen niet heel goed zichtbaar zijn. De grot is vanaf Punta Galera via een rotsachtig kustpad, dat op zichzelf de moeite waard is, te bereiken.

Cova Santa

De Cova Santa, oftewel de heilige grot, ligt in de buurt van Sa Caleta. De grot dankt zijn naam aan het water, dat zich in de grot bevindt en waarvan men zegt dat het een helende werking heeft. Bovendien zouden duizend jaar geleden christelijke kluistenaars in de grot hebben gewoond. Vandaag de dag is de grot geopend voor publiek en vindt u er prachtige stalagmieten en stalactieten.

Andere bezienswaardigheden

Meer bezienswaardigheden op Ibiza:

Foto’s van Grotten op Ibiza

Ligging