Achtergrond van Ibiza

Ibiza, gelegen in de Middellandse Zee biedt zon, zee en prachtige stranden, maar met name in het noorden ook ruige natuurlandschappen.

Geschiedenis

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

De eerste bewoners van Ibiza leefden rond 4000 v. Chr. op het eiland, maar over deze eerste periode is weinig bekend. Vanaf circa 2000 v. Chr. breekt de Talayotische periode aan, waarvan met name op Menorca en Mallorca diverse overblijfselen zijn gevonden. Rond 1000 v. Chr. vestigen de Feniciërs zich op de Balearen totdat in 654 v. Chr. de Carthagen Ibiza innemen. In 146 v. Chr. veroveren de Romeinen het eiland en na de val van het Romeinse rijk wordt Ibiza achtereenvolgens bezet door de Vandalen, de Byzantijnen en de Moren. De laatsten heersen meer dan 300 jaar op de eilanden en hebben hun stempel op de Balearen gedrukt met de aanleg van irrigatiesystemen, landbouw in terrasvorm en, in mindere mate, met hun architectuur. Tussen 1229 en 1235 wordt het begin van de christelijke heerschappij ingezet, wanneer de Catalaanse koning Jaume I Mallorca en Ibiza verovert. Van 1298 tot 1349 vormen de eilanden kortstondig een eigen koninkrijk, waarna ze weer onderdeel worden van het koninkrijk van Aragón. In 1833 worden Ibiza en de andere eilanden een provincie van het Spaanse rijk en pas in 1983 volgt autonomie.

Aan het eind van de jaren 60 wordt Ibiza ontdekt door de hippies, die in Ibiza en Formentera de ideale plek zagen voor het door hen gewenste leven. De hippies kwamen af op de mooie stranden, de prachtige natuur en vooral op de open, gastvrije en tolerante bevolking, wier motto ‘live and let live’ is. In de jaren 70 vierde de hippiebeweging hoogtij op Ibiza en Formentera en dit vormde het begin van het toerisme op de eilanden. Na de korte, maar heftige hippieperiode brak in de jaren 90 de clubcultuur door en sindsdien is Ibiza partyeiland bij uitstek.

Ligging

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Ibiza ligt in de Middellandse zee langs de oostkust van Spanje. Het is het meest westelijk gelegen eiland van de Balearen. Mallorca en Menorca bevinden zich ten oosten en Formentera ten zuiden van Ibiza. Het eiland is maximaal 41 km lang en 20 km breed en heeft een omtrek van 170 km.

Bevolking

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Op Ibiza wonen ongeveer 133.000 mensen, waarvan circa 47.000 in de hoofdstad Ibiza-Stad. Minder dan de helft van het totaal aantal inwoners is geboren op de Balearen zelf en in 2009 woonden circa 34.000 buitenlanders op Ibiza, waarvan 20.000 Europeanen. Het motto van de bewoners van Ibiza is ‘live and let live’.

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Landschap

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Ibiza heeft een heuvelachtig landschap met als meest bijzondere kenmerken de druipsteengrotten, de zoutpannen en de grillige kustlijn met diverse baaien en inhammen. Ibiza bestaat voor een groot gedeelte uit kalksteen en in het kalkgesteente bevinden zich vele grotten met stalagmieten en stalactieten en ondergrondse meren. Ten zuiden van Ibiza-Stad bevindt zich het natuurgebied Ses Salines, dat gekenmerkt wordt door zoutmeren en zoutpannen. Tot slot maakt de kustlijn met vele grote en vooral kleine baaitjes Ibiza tot een zeer geliefd eiland. De baaien vormen in veel gevallen het prachtige decor van de vele stranden die Ibiza rijk is.

Architectuur

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Ibiza staat bekend als het ‘Witte Eiland’ en deze naam dankt het aan de vele witgekalkte huizen. Behalve de kleur, hebben de traditionele huizen nog andere algemene kenmerken. Zo hebben ze dikke muren die in de zomer de warmte buiten houden en in de winter juist zorgen dat de warmte binnen blijft. De huizen hebben kleine ramen en zijn vaak kubusvormig, een overblijfsel van de Arabische heerschappij. Arabische elementen zijn ook terug te vinden in de architectuur van Dalt Vila in Ibiza-Stad. Behalve de witte huizen en de Arabische kenmerken treft u op het eiland oude windmolens.